Actueel

Meer informatie

* verplichte velden

Herstelcirkel Psychische Kracht verbetert grip en kwaliteit van leven

Publicatiedatum: 18-01-2021

Onderzoek Radboudumc

'Herstelcirkel Psychische Kracht
verbetert grip en kwaliteit van leven'

De deelnemers aan Herstelcirkel Psychische Kracht ervaren na een jaar meer grip op het leven, meer betekenis en minder eenzaamheid. Daarnaast lijken klachten van stress en angst na deelname te zijn afgenomen.

Dat is de conclusie van het onderzoek van Radboudumc naar de effecten van de groepsgerichte aanpak voor mensen met chronische angst- en depressieklachten.

Herstelcirkel Psychische Kracht is een proef die startte in september 2019 en een jaar duurde (de deelnemers gaan nu nog zes maanden samen door). Elf deelnemers uit Nijmegen Lent en Oosterhout werkten gericht aan zelfvertrouwen en leefstijlvaardigheden, onder begeleiding van Leefkrachtcoaches. Ondanks de beperkingen als gevolg van COVID-19 wist de groep deze resultaten te behalen.

Hoofdonderzoeker en huisarts dr. Tim Olde Hartman: ‘Het effect van deze lokale groepsgerichte aanpak is groter dan we verwacht hadden. Door de sociale en lichamelijke activiteiten (als wandelen, samen eten, schilderen, mindfullnes) verbetert de eigenwaarde van de deelnemers en de mentale weerbaarheid.’

‘De deelnemers hebben doorgaans al zorgtrajecten in de GGZ doorlopen. Dan heeft een volgende GGZ-behandeling niet altijd toegevoegde waarde op het maatschappelijk en persoonlijk herstel. Door de aanpak van Herstelcirkel Psychische Kracht werken zij op een nieuwe manier naar deze doelen’, aldus Christiaan Rademaker van zorgverzekeraar Menzis.

Volgens projectleider Huub ter Haar helpt Herstelcirkel de aandacht te verleggen van klachten naar mogelijkheden en verbinding. ‘Wij adviseren deze aanpak verder te onderzoeken. In het sociale domein valt veel winst te behalen. Zorggroepen en gemeenten zouden hierin structureel samen moeten optrekken’, aldus Ter Haar.

Herstelcirkel Psychische Kracht is een project van de gemeente Nijmegen, zorggroep STIELO, zorgverzekeraar Menzis en Stichting Herstelcirkel in de wijk.

Overige berichten

Stielo begint met proef Herstelcirkel Psychische Kracht
Schermtijd - onderzoek bij jeugd - Lent en Oosterhout
Nominee flyer 2018
Herstelcirkel wint NDF Professor Lambertprijs
Het geheim van Herstelcirkel in de wijk?
Herstelcirkel in de wijk wint Koplopersprijs 2017
Website Herstelcirkel in de Wijk in de lucht
Zelf gezondheidszaken regelen met MijnHuisarts app
STIELO.nl in een nieuw jasje!

STIELO zorgverleners


 

 

Apotheek
Apotheek
Diëtist
Diëtist
Ergotherapeut
Ergotherapeut
Fysiotherapeut
Fysiotherapeut
Huisarts
Huisarts
Logopedist
Logopedist
Oefentherapeut Cesar
Oefentherapeut Cesar
Pedicure
Pedicure
Podotherapeut
Podotherapeut
Psycholoog
Psycholoog
Verloskundigen
Verloskundigen
Zorggroep
Zorggroep