STIELO heeft als zorggroep met verzekeraars afspraken gemaakt over de multidisciplinaire organisatie van zorg voor mensen met Diabetes Mellitus. Om u de juiste zorg en begeleiding te bieden werken wij samen met zorgverleners om ons heen. De voorwaarden voor het leveren van goede diabeteszorg hebben wij beschreven in het zorgprogramma Diabetes Mellitus.
Diabetes Mellitus is een aandoening waardoor u te veel glucose (suiker) in uw bloed heeft. Vroeger werd deze aandoening daarom ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. Bij mensen met diabetes wordt er geen (type 1) of te weinig (type 2) insuline aangemaakt of zijn de cellen ongevoelig geworden voor insuline. Dit kan klachten veroorzaken als vermoeidheid, dorst, veel plassen en wazig zien. Deze klachten verdwijnen als u voor diabetes wordt behandeld.
Diabetes type 1 wordt bijna altijd in het ziekenhuis behandeld. Diabetes type 2 wordt in het gezondheidscentrum behandeld.
Bij de behandeling van Diabetes Mellitus zijn meerdere zorgverleners betrokken. Denk aan diëtisten, apothekers, pedicures en podotherapeuten en fysiotherapeuten. Gezamenlijk stellen zij een persoonlijk behandelplan voor u op. Door deze samenwerking is de zorg zoveel mogelijk toegespitst op uw persoonlijke situatie. De praktijkondersteuner (POH) is op de hoogte van uw behandelafspraken en is uw vaste aanspreekpunt.
Uw voordelen
Zelfmanagement
De eerste persoon in uw behandelteam bent u zelf. STIELO vindt het belangrijk dat u een actieve rol heeft in uw behandeling. Dit noemen we zelfmanagement. U denkt en beslist mee over uw behandeling. Wat kunt u zelf doen?
Daarnaast zijn de huisarts, de praktijkondersteuner en diverse andere zorgverleners betrokken in het behandelteam. Zij informeren en adviseren u over de behandelmogelijkheden, over leefstijlaanpassingen en over eventuele risico’s. Ook coachen zij u hoe u om kunt gaan met uw chronische ziekte en hoe u dit een plaats kunt geven in uw dagelijkse leven. U kiest zelf welke zorg u daarbij belangrijk vindt, wat u er zelf aan wilt doen en welke begeleiding u nodig heeft.
Welke zorgverleners werken met u samen in het zorgprogramma?
Diabetes gaat nooit helemaal over maar gelukkig kunt u wel goed behandeld worden. Door middel van een gezonde leefstijl, regelmatige controles en medicijnen kunt u de controle over uw ziekte houden.
Welke zorg mag u verwachten?
Goed omgaan met Diabetes Mellitus vraagt om een gezonde manier van leven. Voldoende beweging, het volgen van een afgestemd dieet en het tijdig innemen van medicijnen zijn belangrijke voorwaarden waar u zelf verantwoordelijk voor bent.
Daarnaast kunt u op ondersteuning van STIELO rekenen, deze bestaat uit:
Medicijnen
Bij de behandeling van Diabetes Mellitus begint u eerst met tabletten die de bloedsuiker verlagen. Soms werken deze tabletten toch onvoldoende. Dan zult u ook insuline moeten gaan gebruiken. Bij Diabetes type 2 ben u niet klaar met alleen medicijnen. Gezond eten en bewegen is heel belangrijk. Vaak zelfs belangrijker. Door gezond te leven (goed eten, niet roken, regelmatig bewegen en zo nodig afvallen) kunt u bloedsuikerwaarden verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
Lees meer over medicijnen en diabetes.
Lees meer over gezond leven met diabetes.
Voetzorg
U vraagt zicht misschien af wat Diabetes te maken heeft met uw voeten? Door diabetes heeft u kans op vaatvernauwing in uw benen en afwijkingen aan de zenuwen. Het is daarom voor diabetespatiënten goed om extra op de voeten te letten. Wanneer u uw voeten dagelijks goed verzorgt, kunt u veel voetproblemen voorkomen. Lees meer over diabetes en voetzorg.
Deelname aan het zorgprogramma diabetes valt onder de basiszorg. Nadat de diagnose diabetes is gesteld, worden alle consulten van huisarts en praktijkondersteuner vergoed. Ook advies door een diëtiste wordt vergoed. STIELO heeft contracten met diverse diëtisten en pedicures. Alleen de zorg geleverd door de door STIELO gecontracteerde zorgverleners worden vergoed.
Podotherapeut en pedicure worden vergoed afhankelijk van de toestand van de voeten (zorgprofiel / Simmsklasse), welke door uw praktijkondersteuner bepaald wordt.
Aan een aantal onderdelen van het zorgprogramma zijn wel kosten verbonden:
Voor een goede zorgverlening is het van belang dat zorgverleners inzicht kunnen krijgen in bevindingen van collega's. STIELO gebruikt hiervoor een keteninformatisysteem (KIS). In het KIS noteert de zorgverlener gegevens over uw behandeling.
Toestemming
Het KIS mag alleen gebruikt worden met uw toestemming. Wanneer u toestemming geeft dan worden alleen de relevante Diabetes gegevens uit het dossier uitgewisseld tussen betrokken zorgverleners.
Goed beveiligd
Uw gegevens zijn goed beveiligd. Alleen zorgaanbieders aangesloten bij STIELO kunnen ze inzien. Zorgverzekeraars, werkgevers en bedrijfsartsen kunnen niet bij uw medische gegevens.
Wie is verantwoordelijk?
Uw zorgverlener is verantwoordelijk voor de inhoud van uw medische dossier en het elektronisch beschikbaar stellen van gegevens. Ook zal hij zorgvuldig en vertrouwelijk omgaan met de gegevens die hij raadpleegt bij andere zorgaanbieders. U heeft recht op inzage in uw eigen medische dossier.
Onderzoek Radboudumc 'Herstelcirkel Psychische Kracht verbetert grip en kwaliteit van leven' De deelnemers aan Herstelcirkel Psychische Kracht ervaren na een jaar meer grip op het leven,...
Lees verder