STIELO heeft als zorggroep met verzekeraars afspraken gemaakt over de multidisciplinaire organisatie van zorg voor mensen met hart- en vaatziekten en een verhoogd vasculair risico. Om u de juiste zorg en begeleiding te bieden werken wij samen met zorgverleners om ons heen. De voorwaarden voor het leveren van goede hart- en vaatzorg hebben wij beschreven in het zorgprogramma Hart- en vaatziekten.
Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor aandoeningen die het hart en vaatstelsel aangaan, zoals hartinfarcten, beroertes, ischemische aanvallen en vaatlijden van de grote vaten. Deze ziekten zijn op dit ogenblik doodsoorzaak nummer één binnen de westerse wereld. Lees meer over hart- en vaatziekten.
Heeft u (verhoogd risico op) hart- en vaatziekten? Dan heeft u een goede begeleiding en behandeling nodig. STIELO kan u hierbij helpen met het zorgprogramma Hart- en vaatziekten.
Bij de behandeling van hart- en vaatziekten zijn meerdere zorgverleners betrokken. Denk aan fysiotherapeuten, apothekers en diëtisten. Gezamenlijk stellen zij een persoonlijk behandelplan voor u op. Door deze samenwerking is de zorg zoveel mogelijk toegespitst op uw persoonlijke situatie. De praktijkondersteuner (POH) is op de hoogte van uw behandelafspraken en is uw vaste aanspreekpunt.
Uw voordelen
Om uit te zoeken of u een verhoogde kans heeft op hart- en vaatziekten zal de huisarts of praktijkondersteuner uw risicofactoren in kaart brengen. Dit noemen we uw risicoprofiel. Als blijkt dat u een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten wordt er samen met u een behandeling gestart om dit risico te verlagen.
De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn:
Lees meer informatie over risico verkleinen.
Test uw risico op hart- en vaatziekten.
Zelfmanagement
De eerste persoon in uw behandelteam bent u zelf. STIELO vindt het belangrijk dat u een actieve rol heeft in uw behandeling. Dit noemen we zelfmanagement. U denkt en beslist mee over uw behandeling.
Daarnaast zijn de huisarts, de praktijkondersteuner en diverse andere zorgverleners onderdeel van het behandelteam. Zij informeren en adviseren u over de behandelmogelijkheden, over leefstijlaanpassingen en over eventuele risico’s. Ook coachen zij u hoe u om kunt gaan met uw ziekte en hoe u het een plaats kunt geven in uw dagelijks leven. U kiest zelf welke zorg u daarbij belangrijk vindt, wat u er zelf aan wilt doen en welke begeleiding u nodig heeft.
Welke zorgverleners werken met u samen in het zorgprogramma?
Zelfmanagement is voor mensen met hart- en vaatziekten erg belangrijk. Voldoende beweging, gezond eten en het op tijd innemen van uw medicijnen, hebben een grote invloed op uw welzijn. Daarnaast kunt u op ondersteuning van STIELO rekenen, deze bestaat uit:
Medicijnen
Bij de behandeling van hart- en vaatziekten kunnen soms medicijnen nodig zijn, zoals bloedverdunners, bloeddruk verlagende medicijnen en cholesterolverlagers. Lees meer over medicijnen en hart- en vaatziekten.
Deelname aan het zorgprogramma hart- en vaatziekten valt onder de basiszorg. Nadat de diagnose is gesteld, worden alle consulten van huisarts en praktijkverpleegkundige vergoed. Ook voedingszorg door de diëtiste wordt vergoed.
Aan een aantal onderdelen van het zorgprogramma zijn wel kosten verbonden:
Voor een goede zorgverlening is het van belang dat zorgverleners inzicht kunnen krijgen in bevindingen van collega's. STIELO gebruikt hiervoor een keteninformatisysteem (KIS). In het KIS noteert de zorgverlener gegevens over uw behandeling.
Toestemming
Het KIS mag alleen gebruikt worden met uw toestemming. Wanneer u toestemming geeft dan worden alleen de relevante Hart-en vaatziekten gegevens uit het dossier uitgewisseld tussen betrokken zorgverleners.
Goed beveiligd
Uw gegevens zijn goed beveiligd. Alleen zorgaanbieders aangesloten bij STIELO kunnen ze inzien. Zorgverzekeraars, werkgevers en bedrijfsartsen kunnen niet bij uw medische gegevens.
Wie is verantwoordelijk?
Uw zorgverlener is verantwoordelijk voor de inhoud van uw medische dossier en het elektronisch beschikbaar stellen van gegevens. Ook zal hij zorgvuldig en vertrouwelijk omgaan met de gegevens die hij raadpleegt bij andere zorgaanbieders. U heeft recht op inzage in uw eigen medische dossier.
Schermtijd Nijmegen-Noord: Een project voor zorgverleners, scholen en ouders. Steeds meer mensen, jong en oud(er), gebruiken dagelijks een smartphone, tablet of gamecomputer. Deze apparaten zijn handig...
Lees verderSTIELO bestaat uit 70 zorgverleners die vanuit 9 verschillende praktijken zijn aangesloten. Denk aan:
huisartsen
apothekers
psychologen
fysiotherapeuten
oefentherapeuten Cesar
logopedisten
verloskundigen
In Lent en Oosterhout werken we vanuit twee gezondheidscentra: Gezondheidscentrum Thermion en ONS Gezondheidserf Oosterhout.